Thematisch werken

Muzikale, creatieve of sportieve activiteiten: iedere dag bieden we gestructureerde activiteitmomenten aan. Binnen én buiten. Afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

Peuterplein

We werken met het Peuterplein-programma. Dat is een thematisch speel-leerprogramma gericht op kinderen van 0 tot 4 jaar. Peuterplein sluit aan op het programma Kleuterplein voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs. De activiteiten worden verbonden aan het thema dat aansluit op de belevingswereld van jonge kinderen. De thema’s duren ongeveer twee maanden, waardoor er herhaald, herkend en verdiept wordt. We vinden het belangrijk dat kinderen leren door zelf te ontdekken en vanuit plezier zelf te ervaren.

Thematisch werken

De kinderen mogen naar hartenlust hun creativiteit uiten en experimenteren. Wij werken met thema’s om de kinderen gericht dingen te leren op een leuke en speelse manier.
Spelen, zingen en knutselen: veel activiteiten vinden plaats aan de hand van thema’s. Hierdoor ontdekken, ervaren en leren de kinderen spelenderwijs. Een natuurlijk proces dat is afgestemd op de verschillende leeftijden. De thema’s zijn heel gevarieerd. Ze passen bijvoorbeeld in het jaargetijde of volgen de feestdagen. Maar we kiezen ook voor onderwerpen zoals bijvoorbeeld Familie, Huisdieren of Water.

Onze ervaring is dat kinderen veel plezier hebben in thematisch werken. Het is een succesvolle manier om de sociale-, motorische- en cognitieve vaardigheden van de kinderen te stimuleren.

Activiteiten

Het activiteitenaanbod bij Kinderdagverblijf Telraam is gevarieerd.
Hieronder vindt u een overzicht:

Focussen
Tijdens deze activiteit besteden we aandacht  aan de gevoelens en emoties van de kinderen, bijvoorbeeld door symboliseren.

Peuterplein
We bieden wekelijks het thematische spel- en leerprogramma Peuterplein aan.

Yogaoefeningen en   ademspeloefeningen
Oefeningen met yoga- en ademspelkaarten.

Bewegen
Dagelijks doen we bewegingsactiviteiten afgestemd op de behoefte van de kinderen. Binnen én buiten.

Aanraakspelletjes /kindermassage
Voor de sociaal-emotionele ontwikkeling leren we kinderen respectvol met elkaar om te gaan.

Verscheidenheid in creatief aanbod knutselen
Kleuren, kleien, plakken, knippen, prikken, (vinger-) verven, knutselen met scheerschuim, scheuren, vouwen, mandala’s inkleuren en werken met gevonden materialen zoals boombladeren.

Taalontwikkeling
Zingen, boekjes lezen, herhalen, groepsgesprekken (met weerberichtkaartjes), individuele gesprekken, handelingen benoemen, spiegelen, spelletjes zoals Memory, spelenderwijs aanbieden van de kleuren, sorteren en tellen, programma Peuterplein.

Voeding
Voedsel kweken, bereiden, proefspelletjes.

Muziek
Muziekles, muziekinstrumenten, zingen, eigen muziekinstrument maken, cd’s op de groep: van klassiek tot kinderliedjes.

Natuur & Amsterdams Natuur En Milieu Educatie Centrum
Beleef de natuur en haal buiten naar binnen. We verzamelen blaadjes en kastanjes en  bekijken spinnetjes en vlinders. De thematassen van ANMEC en onze eigen themaboxen (van de seizoenen) ondersteunen de activiteit.